V Sao Paulu se pěstuje kávovník arabský a jeho varianty bourbon, murta, botucato a maragogip. Vypěstovaný kávovník dává užitek ve čtvrtém roce, plnou úrodu dává teprve v sedmém až osmém roce a rodí 35 let, někdy i déle. Kávovník se pěstuje v Sao Paulu bez zastiňování a jelikož roční období jsou zde pravidelně vyhrazena, zrají kávové plody stejnoměrně. Téměř veškerá produkce je dnes vyvážena z přístavu Santos, který je největším a nejmodernějším přístavem světa pro vývoz kávy.
Káva ve státě Sao Paulo se zpracovává jak suchým, tak mokrým způsobem; suchý způsob však převládá. Veškerá produkce přichází na světový trh pod označením santos s uvedením obchodního druhu a jakostní třídy, např. lepší /superior/, dobrý /good/, normální /regular/, obyčejný /ordinary/. Druh santos bourbon je nejlepším druhem santosu, produkovaným ve státě Sao Paulo; vyniká dobrým vyrovnaným zrnem podobajícím se arabské mocce. Připravený nápoj má měkkou, příjemnou a jemnou chuť, prostou jakékoliv ostrostí.
Santos murta vyniká vysokou jemností a lahodností chuti v šálku, vyrovnaností a pravidelností v zrnu.
Santos fanci se vyznačuje velkým zrnem, jeho pravidelností a vyrovnaností, čistotou a zvlášť dobrou chutí a vůní v šálku.
Santos extra prime je nejoblíbenějším druhem na našem trhu. Vyznačuje se střední vyrovnanosti zrn, čistotou a dobře se praží, vyniká jemností v chuti a sladkostí v ,šálku.
Santos prime je druh střední jakosti nepravidelného zrna s jistým obsahem nevyzrálých zrn a cizích příměsí. Má ostřejší a drsnější chuť, v šálku než druh předcházející.
Santos superior patří k levnějším obchodním druhům s uspokojivou jakostí a s větším obsahem vadných zrn. Používá se do levnějších směsí. V šálku je ostřejší a postrádá jemnost a sladkost v chuti.
Santos good je obyčejným velmi levným druhem, který obsahuje velké procento nevyzrálých semen a cizích příměsí.
Santos regular je druh obsahující značné množství vadných semen a příměsí. Má nevzhledná a nevyrovnaná zrna, nápoj v šálku je slabě aromatický. Při zpracování je značný odpad. Čerstvě sklizené santosy mají v šálku nahořklou chuť, která se odležením částečně vyrovnává. Nejlepší vlastnosti má tato káva druhým rokem po sklizni.
Mezi nejdůležitější produkční místa v Sao Paulu patří oblasti Alfa Mogiana s centrem Ribeirao Preto, která produkuje kávu vynikajících kvalit bourbon.
Baixa Mogiana s centrem Sao Joao da Boa Vista - káva vynikajících kvalit, v šálku charakteru bourbon.
Media Paulista s centrem Bauru produkuje kávu horších kvalit než mogiana.
Alta Araraquerense s centrem Sao José de Rio Préto – kávy dobrých vlastností v šálku, charakteru bourbon.
Baixa Araraquarense s centrem Catanduva - káva rozdílných vlastností podle pěstitelské plantáže.
Noroeste s centrem Aracatuba - káva středních kvalit, dobrý pražič, dobré zrno.
Alta Paulista s centrem Marília - vlastnosti obdobné jako aracatuba.
Media Paulista - Sao Paulo Goias s centrem Olimpia – vlastnosti obdobné jako aracatuba.
Baixa Paulista s centrem Araqua-Campinas - káva prázdná až dobrá v šálku, dobré zrno.
Alta Sorocabana s centrem President Prudente - káva horších vlastností než předchozí, dobrý pražič, méně vyhovující vzhled.Media Baixa Sorocabana s centrem Sorocabana - káva velmi chudá v šálku.
Santos Jundiai a Central do Brasil s centrem Sao Paulo - vlastnosti kávy obdobné jako z oblasti Media a Baixa Paulista.